diumenge, 27 de març del 2011

El misteri de les línies de Nasca

Malgrat acabar com una sopa, el sobrevol val la pena. M'encanten els misteris sense resoldre...
A banda de les línees que representen animals, les més conegudes, hi ha un munt de línies geometriques, espirals, triangles, línies rectes....

I quasi tants misteris com línies:
com les varen fer, i tenen formes tan perfectes si només es poden veure des de dalt?
Cada figura té un punt d'entrada i de sortida, de forma que es pot recorrer d'una punta a l'altra, alguns diuen que les recorrien caminant, en les cerimonies.
Quin era el sentit de les línies?
Com s'han conservat tan bé?

És molt curiós perque no es van descobrir fins al 1927, o si la gent en tenia constancia, no li donaven cap importancia. Daten de molt abans del període inca, són de la civilització nasca d'entre 900 AC i 600 DC. Hi ha línies corresponents a diversos períodes, perque estan sobreposades. Com que no s'havien descobert, la Panamericana travessa una de les figures, i fins que no es va regular, passaven molts camions per evitar els peatges, amb la qual cosa hi ha també les línies de les rodes dels camions...

Les va descobrir un alemany pero qui realment va donar la seva vida per les línies es Maria Reiche. Avui  les seves teories son molt questionades, pero tothom coincideix que gracies a ella segueixen existint, les va estudiar durant tota la seva vida i va fer tot per que es conservessin i es donessin a coneixer. Va evitar que es portés a terme un projecte del govern per fer unes plantacions. I avui, Nasca esta al circuit turistic i són Patrimoni de la Humanitat.

Ella afirmava que eren un calendari astronomic, i que moltes línies es relacionen amb constel.lacions, o que assenyalen els solsticis, ja que assenyalen el punt on surt sol en els dos solsticis. I que d'aquesta forma els nasca tenien una referencia per a l'agricultura. El cert és que hi ha tantes linies que es poden trobar facilment correlacions, pero realment no totes s'expliquen aixi. Altres diuen que les línies eren per honorar els déus, o que assenyalaven punts on es trobava aigua. Aquesta darrera teoria, i fins i tot combinada amb les anteriors, és la que sembla més versemblant, donat que estaven en un desert i l'aigua era clau.

Maria va viure a prop de les línies, la consideraven una mica boja perque es passejava mig nua pel desert, degut a la calor que feia. Va fer-ne els primers dibuixos i va contribuir molt al seu estudi. Va envellir a Nasca, en una habitacio d'hotel que li van donar quan ja era reconeguda per Nasca. En aquest hotel, ara hi ha un planetari que ajuda a entendre les seves teories.

El més curiós és que ella diu que tenia una conexió amb les línies... I d'alguna forma és cert. Hi ha dues figures que representen mans, i una de les mans te 4 dits. Maria va tenir un accident quan vivia a Perú, abans de coneixer les línies, i va perdre un dit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada